Asverstrooiing van een dierbare is mogelijk boven zee of boven grond als je toestemming hebt van de grondeigenaar. Dit is geregeld in de Wet op de lijkbezorging artikel 66a.

Binnen onze vloot hebben wij hier een vliegtuig (Cessna) voor, die we voorzien van een asverstrooiings installatie.

De vlucht kan worden uitgevoerd door één van onze vliegers of een privé-vlieger uit je vrienden- of kennissenkring, waarbij nog 2 passagiers (totaal maximaal 175kg) op de achterbank kunnen plaatsnemen.

Als privé-vlieger mag je dergelijke vluchten uitvoeren, mits je hier geen commerciële activiteit van maakt. Uiteraard dien je “Current” te zijn op onze Cessna en berekenen we naast de vluchtduur de montagetijd voor het in- en uitbouwen van de asverstrooiings installatie.

De vluchtduur is minimaal een uur waarin boven de Noordzee (zonder vergunning) de as verstrooid kan worden. Zie de voorbeeld route.

Kies hier de vluchtduur en wij nemen contact op voor een afspraak en het doornemen van de wensen.

Iedere gemeente heeft zijn eigen regels en procedures. Dit is een voorbeeld van de procedure voor het verstooien boven de Loosdrechtse plassen. De regels zijn te vinden Hoofstuk 5, Afdeling 9, Artikel 5:36 t/m 5:38 en onderstaand extra uitleg;
“In de laatste bepaling van Artikel 5:36.1 kunt u lezen dat het verstrooien van as boven de plassen niet is toegestaan van 1 mei t/m 31 augustus tussen zonsopgang en zonsondergang. Mocht u toch in die periode de as willen verstrooien, dan kunt u een schriftelijke aanvraag tot ontheffing indienen bij het College. Houdt u er rekening mee dat er dan sprake moet zijn van bijzondere omstandigheden en dat de behandeling van de aanvraag 8 weken kan duren. Vanaf 1 september is het verstrooien van as boven de plassen weer toegestaan, mits dit op minimaal 200 meter uit de over plaatsvind en niet op de eilanden.”