Méér ervaring in je vliegopleiding

Vliegschool Hilversum heeft 8 vliegtuigen waarvan 4, 4-zitters, welke zich bij uitstek lenen voor ons Back Seater programma. In de praktijk blijkt dat een totaal van 3 personen (dus een instructeur en 2 leerlingen) het beste werkt. Dit heeft te maken met de positie van de “back seater” (achter de instructeur heb je het beste overzicht), het mogelijk overschrijden van het Maximum Take-Off Weight (MTOW), de manoeuvreerbaarheid van het vliegtuig en dat je niet alle oefeningen kan doen met een te hoog MTOW.

  • 2 x Cessna F172 (model N en P)

  • 2 x Piper PA28 Warrior II

  • 1 x Piper PA28 Archer III

Het idee achter dit programma is dat je gedurende je LAPL(A)/PPL(A)-SEP vliegopleiding van respectievelijk minimaal 20 en 25 uur dubbelbesturingsonderwijs, ook nog eens een groot aantal uren op de achterbank als “back seater” mee de lucht in gaat. Zeker in het begin van je vliegopleiding komt er veel op je af en vanaf de achterbank meekijken naar de verrichtingen van een andere leerling is dan zeer leerzaam. Omdat je niet zelf met de besturing bezig bent valt je ook veel meer op. Wij koppelen je in overleg aan een andere leerling, maar er zijn ook diverse vrienden die zich als koppel gemeld hebben en die zeer enthousiast zijn over deze manier van vlieglessen.

Zo leer je zaken als procedures en navigatie beter, omdat je méér praktijkuren met een instructeur in de lucht bent verloopt je leercurve sneller. De “back seater” doet dezelfde vluchtvoorbereiding als de vliegende leerling maar dan voor de terugvlucht. In de commerciële opleidingen (CPL/ATPL) voor verkeersvliegers wordt er altijd met “back seaters” gevlogen. Dat levert meer ervaren en dus veiligere vliegers op. Solovluchten zijn vanzelfsprekend uitgesloten voor “back seaters”.

Degene die vliegt betaald zelf zijn les en landing én op de terugvlucht is dit vice versa. De 4-zitters hebben een iets hogere uurprijs onze Tecnam basic trainer, maar deze worden ruimschoots gecompenseerd door de volgende voordelen;

  • De ‘back seater’ gaat gratis mee en doet veel meer ervaring op gedurende de vliegopleiding

  • Het vergroot de actieradius, waardoor je gedurende je opleiding méér vliegvelden kunt bezoeken

  • Geen conversie kosten na je praktijkexamen als je op een Tecnam vloog

  • eenvoudige conversie van de Warrior naar de Archer

  • Je leert je toekomstige vliegmaatjes goed kennen

  • Een leuke manier om met je vriend of vriendin te leren vliegen

Check de webshop voor het startpakket van 5 uren op de Cessna, Piper Warrior of Piper Archer. Geef bij je bestelling aan of je wilt deelnemen aan dit programma, dan koppelen we je aan een andere leerling die in dezelfde fase zit of geef aan als je met vriend of vriendin je vliegopleiding wilt doen. Het is sowieso wel een goed idee om vantevoren dit programma door te spreken. Neem hiervoor Contact met ons op.