Radiotelefonie VFR

Als je een brevet wilt hebben waarbij je de radio wilt kunnen bedienen, moet je ook een Radiotelefonie VFR certificaat (RT in wandelgangen) bezitten*.

Wij adviseren je deze cursus en examen te doen tegen het einde van je praktijkopleiding. Je bent vrij in de keuze van een RT opleider. Als je het online wilt doen kan je kiezen voor ATC-COMM of ben je bereidt om naar Vliegveld Lelystad af te reizen, kies dan voor iFly4YOU.

Dit is een voorbeeld van Schiphol Tower;

 

In deze cursus leer je in 6 avonden met medecursisten praktisch communiceren met de instructeur verkeersleider. Na het oefenen van allerlei scenario’s, vindt op de laatste avond het examen plaats.

Met behulp van de VHF radio en transponder leer je de juiste fraseologie voor de communicatie met een instructeur verkeersleider. Zeker handig in combinatie met je praktijklessen. Bij de internet variant van de cursus log je als cursist in via de website en moet je éénmalig een communicatieprogramma installeren waardoor je kunt communiceren met de instructeur. Nadat je bent ingelogd kom je in een speciaal ontwikkelde applicatie en krijg je een (mode-s) transponder én een (8.33 kHz / 25kHz) radio te zien.

Deze 2 apparaten ga je bedienen tijdens de cursus en de instructeur verkeersleider kan via internet de instellingen volgen. De communicatie met de instructeur verkeersleider vindt via het communicatieprogramma plaats d.m.v. Voice Over IP. Op deze manier kun je op professionele wijze een RT cursus volgen terwijl je de deur niet uit hoeft. De benodigdheden zijn een computer met internet en een microfoon of headset. Het lesboek krijg je thuisgestuurd en hieruit ga je na een korte theoretische introductie zoveel mogelijk virtuele vluchten beoefenen. De cursus sluit geheel aan bij de exameneisen van ILT.

Ondertussen kan je al wat oefenen via LiveATC, of check de link onderaan iedere pagina van deze website.

* De RT is officieel geen exameneis en er worden regelmatig LAPL en PPL bewijzen uitgegeven zonder RT (en dus ook zonder LPE). Je mag dan niet de radio gebruiken en ook niet naar het buitenland of gecontroleerde velden vliegen. Verder is de RT een nationale aangelegenheid die in alle EU-landen verschillend is geregeld. Een Duitse RT kan niet op een Nederlands brevet worden bijgeschreven bijvoorbeeld. Het LPE mag wél in een ander EU-land worden behaald (theorie trouwens ook) en dit is geldig om op een Nederlands brevet te worden bijgeschreven.