UK license transfer

Ben je in het bezit van een UK CAA brevet en wil je in Nederland of in Europa blijven vliegen, denk dan eens met de Brexit in het achterhoofd aan het converteren naar een NL EU brevet. Bij een harde Brexit (zoals de vlag er momenteel voorhangt) mag je geen Europees vliegtuig meer besturen na 29 maart 2019 met een UK brevet en andersom. Bij een zachte Brexit is het onduidelijk óf en hoe het UK brevet in Europa gezien gaat worden. Bijvoorbeeld:

 • mag ik nog vliegen in Europa met een UK brevet?
 • moet ik naar de UK voor herhalingstrainings vluchten?
 • mogen EU instructeurs herhalingstrainings vluchten uitvoeren?
 • wat als ik een Profcheck moet doen, mag dat door een EU examinator?
 • kan ik nog ratings toevoegen?

Uiteraard ben je vrij om te doen wat je wilt, maar als je de keuze voor een NL EU brevet wil doen, dan ben je een paar maanden “onderweg”. In onderstaande beschrijving leggen we de procedure uit die vandaag de dag gelden voor de “Part FCL License Transfer”, zoals deze genoemd wordt.

Dit artikel is begin 2019 geschreven en als jij hier ook mee bezig bent en je hebt aanvullingen op dit artikel, dan horen we dat graag. Mail dan naar onze Head of Training en we passen de tekst graag aan voor anderen.

Het gaat in deze transfer over het omzetten van zowel je brevet (Part FCL License Transfer) als die van je medisch certificaat (SOLI).

Regel een initiële medische keuring bij één van de Luchtvaartmedische keuringscentra.

KIWA mailen met formulier Part FCL License Transfer form en de volgende bijlagen;

 • kopie ID
 • kopie UK license
 • kopie UK medical
 • kopie origineel NL medical (als je die hebt, anders komt dat na de uitgifte van het bewijs van bevoegdheid door het KIWA)

Vul het SOLI formulier in en mail het zowel naar het ILT als de UK CAA met de volgende bijlagen;

 • kopie UK license
 • kopie UK medical
 • Betalingsformulier FCS1500 (kost £45, maar dit staat nergens en moet je wel zelf invullen). Betaal £ 45.

Je ontvangt daarna van zowel het ILT als van de UK CAA een bericht dat je moet betalen. Van het ILT krijg je een rekening en van de UK CAA krijg je nog een rekening van £ 77 (NB. deze betaling kan niet gelijk via het FCS1500 formulier). Het snelst is bellen met +443300221972 en je creditcardgegevens doorgeven. Je krijgt dan per mail een betalingsbevestiging van de UK CAA.

Als je een paar weken niets hoort, bel dan het ILT even 088-4890000 optie 5. In de brief staat wel dat je een factuur ontvangt op basis van de Regeling Tarieven Luchtvaart, maar dit kan dus uitblijven. Zelf actie ondernemen is dus gewenst, maar dat geldt voor de hele transfer overigens. Betaal de factuur van het ILT.

Als de UK CAA akkoord geeft op je Transfer SOLI, dan krijg je bericht per mail.

Als je niets hoort is het handig om het KIWA 088-9984888 te bellen voor de status, want het KIWA krijgt van het ILT een akkoord-melding van je medical. Als dit akkoord is, ontvang je van het KIWA een factuur ad. € 605 (initiële afgifte).

Dan is het weer even wachten. Denk aan ruim twee weken na betalen factuur. Het ILT moet het KIWA informeren.

Advies is om dan het KIWA te bellen voor status (ze checken het dan direct); er wordt dan even gekeken of de ILT het heeft gestuurd.

KIWA geeft dan aan dat in dat geval de factuur vandaag wordt verzonden en dat na betaling het brevet binnen 5 werkdagen wordt geleverd.

Zorg dat je rating bijv. SEP nog wel geldig is in deze periode van transfer, want als deze verloopt krijg je uiteindelijk een NL EU brevet zonder rating! Deze is dan wel weer geldig te maken met een Profcheck, waarbij je ook weer rekening moet houden met extra training (uren mag de Vliegschool bepalen), examinator fee, vliegtuig huur, landingen en een nieuwe brevet afgifte.
Helaas is het niet mogelijk om met een initiële medische Nederlandse keuring de SOLI procedure over te slaan. Het volledige UK medisch dossier moet overgeheveld worden.