Language Proficiency Endorsement (LPE)

Een Engelse taalvaardigheidstoets

Een ander verplicht item op je brevet is het Language Proficiency Endorsement (LPE). Een taalvaardigheidstoets waarbij het spreken van de Engelse taal in en om het vliegtuig beoordeeld wordt (FCL.055). Je moet hiervoor minimaal de score 4 halen en je kunt maximaal een 6 halen.

De initiële taalvaardigheidsbeoordeling kan alleen worden uitgevoerd door een volledig Language Assessment Body (LAB) en kan makkelijk gecombineerd worden met het halen van je Radio Telefonie certificaat omdat deze opleiders meestal ook LPE aanbieden.  Je bent vrij in de keuze van een LPE opleider.

Aantonen dat je taalvaardig bent, hoe doe je dat?

Tijdens het LPE krijg je een luchtvaart gerelateerd interview en moet je vooraf opgenomen vragen beantwoorden. Je toont tijdens het examen aan dat je voldoende/goed/uitstekend kunt communiceren in de Engelse taal, luchtvaart gerelateerd. Het minimum niveau dat je moet halen is ICAO Level 4.

Tijdens de toets toon je bekwaamheid om:
 • effectief te communiceren met alleen maar de stem en in situaties van persoon tot persoon;
 • over algemene en werkgerelateerde onderwerpen nauwgezet en duidelijk te kunnen communiceren;
 • geschikte communicatiestrategieën te gebruiken voor het uitwisselen van berichten en voor het herkennen en oplossen van misverstanden in een algemene of werkgerelateerde context;
 • met succes om te kunnen gaan met de taalkundige uitdagingen die ontstaan door een complicatie of onverwachte wending van gebeurtenissen die voorkomen binnen de context van een routinematige werksituatie of communi­catietaak, waarmee je voor het overige bekend bent;
 • een dialect of accent te gebruiken dat voor de luchtvaartgemeenschap begrijpelijk is.

Wij adviseren je het LPE certificaat te halen tegen het einde van je praktijkopleiding, net als je RT certificaat. Je hebt dan tijdens je lessen ook al behoorlijk wat geoefend en ervaring op gedaan. Dit maakt het makkelijker om Level 6 te halen. Je bent vrij in de keuze van een LPE opleider. Je kunt bijvoorbeeld het certificaat online halen of d.m.v. klassikale training op Vliegveld Lelystad.

Taalvaardigheid Engels

De online toets (± 20 minuten) wordt afgenomen met behulp een e-learning tool. Je hebt een computer met webcam nodig + een goede internetverbinding.

Taalvaardigheid Engels

Toets op locatie (± 30 minuten). Na overleg kan het LPE examen ook elders, bijv. bij een vliegclub/vliegschool op lokatie afgenomen worden.

Gesprekken tussen vliegtuig en luchtverkeersleiding beluister je via de LiveATC.net Air Traffic Control Audio Archives. Luister je mee?!

LPE en RT

Het LPE is onderdeel van de bevoegdheid van radiotelefonie. Je moet kunnen aantonen dat je voldoet aan de eisen om de radio te mogen bedienen en dat ‘certificaat’ bestaat uit 3 onderdelen waaronder het LPE:

 1. Theorie-examen Communications (090) op (minimaal) EASA PPL-niveau. Dit kan bijvoorbeeld bij het CBR.
 2. Language Proficiency Endorsement (LPE) voor de Engelse taal, minimaal op ICAO-level 4. Dit kan bij een Language Assessment Body (LAB) met EASA-erkenning.
 3. Praktijkopleiding en -examen Radio Telefonie (VFR). Dit kan bij een hiervoor bevoegde Registered Training Facility (RTF).

Ben je hiervoor geslaagd? Dan ontvang je je certificaat van de bevoegde autoriteit voor elk van deze onderdelen (het CBR, het LAB, de RTF).

Geldigheid

Het gehaalde level bepaalt ook de geldigheid. 

 • ICAO Level 6 (Expert) onbeperkt
 • ICAO Level 5 (Extended) 6 jaar
 • ICAO Level 4 (Pre-operational) 4 jaar

Note: Het is vreemd genoeg mogelijk om met een ongeldig LPE te vliegen. In feite is dan je RT bevoegdheid ook niet meer geldig en als je niet communiceert (mic knop indrukken) is dit volgens de regels. Uitluisteren kan dus wel met een ongeldig LPE en je bent gebonden aan Groene Velden. CTR’s crossen is er dus niet bij.

Heb je vragen over het Language Proficiency Endorsement?