Medische keuring

Nodig om te mogen vliegen als Pilot in Command (PIC)

Vliegschool Hilversum vindt het heel belangrijk dat je als piloot in het bezit bent van een geldig medisch certificaat. Zonder dit certificaat mag je bij ons niet vliegen. Dat betekent als je vliegles hebt dat je -voordat je je eerste solovlucht uitvoert- in bezit moet zijn van een medische verklaring. Je bent dan immers gezagvoerder. Gemiddeld vindt je “first solo” plaats na ca. 15 vlieguren, er is dus geen haast voor een medische keuring als leerling bij VSH, maar wacht ook niet te lang.

Voor een LAPL(A) brevet bestaat er de LAPL keuring. Voor het PPL(A) brevet dien je een klasse II keuring te ondergaan.

Welke instanties komen er kijken bij een medische keuring:

  1. Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
    De ILT heeft als autoriteit de wettelijke plicht om de medische dossiers te beheren. Alleen geneeskundigen en geneeskundige centra die door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn gecertificeerd, mogen medische certificaten afgeven.
  2. European Union Aviation Safety Agency (EASA)
    De EASA stelt de wettelijke regels op en bepaalt welk type keuring bij welk brevet hoort. 

Als bij de keuring bepaalde aandoeningen geconstateerd worden of als er in het verleden medische zaken aan de orde zijn geweest die de vliegveiligheid in gevaar kunnen brengen, dan kan het ILT extra onderzoek eisen of documenten opvragen. Denk hierbij aan praktische beoordelingen zoals ogen, oren en vitaliteit.

EASA Part-MED

The requirements list

Wil je weten of je medisch geschikt bent voor een vliegbrevet, of heb je een bepaalde aandoening waarvan je wilt weten of dat een belemmering zou kunnen zijn voor het halen van de medische keuring? Lees dan de Medical Requirements van de EASA

Bekijk de requirements

EASA MEDICAL

Vaak gestelde vragen

Wil je weten wie de medische keuring mag doen, welk keuring je nodig hebt of heb je andere vragen over de medische keuring. Kijk dan bij de FAQ van EASA.

naar de FAQ

ILT

Lijst met keuringsartsen

Om luchtvaartmedische keuringen en onderzoeken uit te voeren moet een centrum (AeMC) of arts (AME) gecertificeerd zijn door de ILT. Bekijk het overzicht van gecertificeerde AME’s en AeMC’s.

Naar de lijst

ILT

Alles over de Medische keuring

De ILT voert geen keuringen uit en is niet gerechtigd informatie over keuringen te delen, ook niet met de persoon die gekeurd wordt (de zogenaamde keurling). Lees hier alles over de ILT en de Medische keuring voor piloten.

meer over de Medische keuring
Over de geldigheid van de keuring
Keuren en herkeuren

De frequentie van de herhalingskeuringen, dus de geldigheid van je keuringsbewijs, is afhankelijk van je leeftijd en type keuring. Als Vliegschool hebben wij een notificatie service en krijg je 45 dagen voorafgaand aan de verloopdatum van je medical een bericht om een herhalingskeuring uit te laten voeren. 

Voor het verlengen van het medisch certificaat is opnieuw een medische keuring nodig. Het is belangrijk dat keurlingen op tijd een keuring aanvragen bij een gecertificeerd centrum of gecertificeerde arts.

Heb je vragen over de medische keuring?