Radio Telefonie certificaat (RT)

Bij VSH verplicht, want wat ons betreft onmisbaar voor een veilige vluchtuitvoering

Bij Vliegschool Hilversum is het verplicht een Radio Telefonie (RT) certificaat te halen, want wij kunnen ons niet voorstellen hoe je zonder RT veilig kunt communiceren tijdens de vluchtuitvoering.

Het RT valt officieel niet onder de exameneisen. Dus in principe kun je een LAPL of PPL hebben zonder RT. Dit betekent dat je de radio aan boord niet mag gebruiken. Met als gevolg dat je dus niet naar gecontroleerde velden of naar het buitenland kunt vliegen. Onhandig! Daarom is het bij Vliegschool Hilversum, als je vliegles bij ons volgt of vliegtuigen bij ons huurt, wel verplicht om dit certificaat te hebben.

Aantonen dat je bevoegd bent, hoe doe je dat?

Op dit moment is er nog geen apart brevet of certificaat beschikbaar voor de bevoegdheid van radiotelefonie. Wel moet je kunnen aantonen dat je voldoet aan de eisen om de radio te mogen bedienen. Je moet daarvoor voor 3 onderdelen succesvol een examen afronden:

  1. Theorie-examen Communications (090) op (minimaal) EASA PPL-niveau. Dit kan bijvoorbeeld bij het CBR.
  2. Language Proficiency Endorsement (LPE) voor de Engelse taal, minimaal op ICAO-level 4. Dit kan bij een Language Assessment Body (LAB) met EASA-erkenning.
  3. Praktijkopleiding en -examen Radio Telefonie (VFR). Dit kan bij een hiervoor bevoegde Registered Training Facility (RTF).

Ben je hiervoor geslaagd? Dan ontvang je je certificaat van de bevoegde autoriteit voor elk van deze onderdelen (het CBR, het LAB, de RTF).

Wij adviseren je het RT certificaat te halen tegen het einde van je praktijkopleiding. Je hebt dan tijdens je lessen ook al behoorlijk wat geoefend en ervaring op gedaan. Dit maakt het makkelijker om het praktijkexamen te halen. Je bent vrij in de keuze van een RT opleider. Je kunt bijvoorbeeld het certificaat online halen of d.m.v. klassikale training op Vliegveld Lelystad.

Theorie en praktijk

Deze online lessen (± 6 lessen van 2,5 uur) worden gegeven met behulp een e-learning tool en afgesloten met een examen.

Theorie en praktijk

Theoretische en praktische opleiding (± 5 avonden) luchtvaart communicatie inclusief het praktijk radiotelefonie examen op Vliegveld Lelystad.

Gesprekken tussen vliegtuig en luchtverkeersleiding beluister je via de LiveATC.net Air Traffic Control Audio Archives. Luister je mee?!

Geldigheid

Het Radiotelefonie bevoegdheid (RT) brevet is onbeperkt geldig en ook de door jou behaalde theorie examens verlopen niet. Heb je je Language Proficiency Exam (LPE) op niveau 6 gehaald, dan is deze ook onbeperkt geldig. Heb je niveau 4 of 5 dan is de geldigheid 4 jaar. Vernieuwen? Lees hier wat je moet doen.

Heb je vragen over het Radio Telefonie certificaat?