VFR Navigatieplan

Navigeren volgens de “old school” methode

VFR staat voor Visual Flight Rating en zoals het woord doet vermoeden: je navigeert met kaart, kompas, klok en met goed zicht op de grond. Deze hulpmiddelen horen altijd aanwezig te zijn, er is een kleine kans dat ze gestoord of uitgeschakeld worden, ze hebben geen last van lege accu’s en gaan vrijwel nooit kapot. Daarom moet iedere piloot dit nog altijd leren bij Vliegschool Hilversum.

We verwachten van je dat je de grote overland vlucht, ofwel de cross country navigation, geheel op basis van papieren kaart, navigatieplan (papier en potlood) kunt voorbereiden en vliegen. Daarna gaan we in de opleiding verder met een digitale navigatie app. Je mag kiezen of je je examen doet op basis van papier of met behulp van een navigatie app (als Skydemon). In dat laatste geval moet je de app natuurlijk wel door en door kennen.

Navigeren volgens de “old school” methode dus. Handmatig koersen en tijden uitrekenen met behulp van de VFR kaart, Jeppesen flightcomputer, protractor, liniaal en de laatste meteorologische windgegevens. 

Hulpmiddelen

We hebben wat tools verzameld die je kunnen helpen bij het maken van je navigatieplan. Begin met het downloaden en uitprinten van het VSH Navigatieplan. Vul het in in en vouw hem tot een A5 voor op je kneeboard. Zo heb je alle informatie aan boord om op koers en tijd te vliegen. Heb je dit onder de knie, dan kun je digitaal en online je vlucht voorbereiden.

Navigatieplan PDF

Download het Navplan VFR (PDF). Je kunt deze dubbelzijdig printen en invullen. Handig om mee te oefenen. Heb je hulp nodig bij het invullen, kijk dan in de LMS of neem contact (zie onderaan deze pagina).

Download v4.3
VSH iPad met Skydemon

iPad met Skydemon

Als leerling of vlieger bij VSH kun je gratis gebruik maken van de VSH iPad met de app Skydemon. Bereid je VFR Navigatieplan thuis voor en mail het naar ipad@vliegschool-hilversum.nl. Eenmaal op de Vliegschool open je je plan in de iPad. Handig!

Mail het navplan naar de iPad

SkyVector

Om je route eenvoudig uit te zetten kun je deze gratis online tool gebruiken. Vul het Flight Plan in en pas je route waar nodig aan. Als je je aanmeldt (en inlogt) wordt de actuele wind meegenomen in de berekening.

naar SkyVector
VFR Chart

Hier kun je de Interactieve VFR Kaart van LVNL bekijken. Heb je geen ervaring met deze kaart, bekijk dan de uitleg op de site van LVNL.

Praktische tools

Heb je nog geen gradenboog, nautische liniaal, Jeppesen Flightcomputer of VFR Kaart van Nederland? Deze kun je bij ons kopen aan de balie. Of schaf de complete Flight Bag aan, daarin zit alles wat je nodig hebt!

Als leerling of als vlieger bij Vliegschool Hilversum kun je ook gratis gebruik maken van de VSH iPad met daarop de app Skydemon. Tijdens de opleiding gebruiken we beide methodes door elkaar heen.

VSH Vliegtas compleet

VSH Vliegtas compleet

Jeppesen E6B Flightcomputer

Jeppesen E6B Flightcomputer

Protractor

VFR kaart van NL

VFR Kaart van NL (papier)

Nautical miles liniaal

Nautical miles liniaal

Heb je vragen over het VFR Navigatieplan?