Notam

Controleer de informatie over luchthaven en/of luchtruim voordat je gaat vliegen

NOTAM staat voor Notice to Airmission. Het is een bericht met kritische informatie over een luchthaven of luchtruim. Die informatie is van tijdelijke aard en was nog niet bekend was bij het opmaken van publicaties zoals vliegkaarten.

Een NOTAM bevat van alles wat enigszins van belang is voor de piloot. Bijvoorbeeld dat een landingsbaan tijdelijk gesloten is, of dat er onderweg obstakels zullen zijn, zoals parachutespringers.

Raadpleeg voor elke vlucht alle relevante NOTAMS. Bekijk ze hier of bij de balie van de vliegschool of maak een account aan bij LVNL, www.homebriefing.nl.

DISCLAIMER

LET OP: De informatie op deze pagina kan je helpen bij een veilige vluchtuitvoering, maar de Pilot In Command blijft verantwoordelijk voor het gebruik van de originele en meest actuele bronnen. Notam niet Current of zichtbaar ? Je browser refreshen (F5 soms 2 of 3x nodig) kan helpen.

De meest voorkomende afkortingen
PPR Prior Permission Required
PJE Para Jumping Exercise
UAS Unmanned Aerial Systems (Drones)
WIP Work In Progress
U/S UnServiceable
RWY Runway
TWY Taxiway
Zelf NOTAM opvragen

Heb je je brevet?

Wil je zelf de NOTAM opvragen, vraag dan als gebrevetteerde een inlogcode aan bij LVNL via Homebriefing. Deze site kun je ook gebruiken voor het indienen van je Vliegplan.

TIP! Kies in Homebriefing de optie “VFR FIR brief – EHAA” voor een snel overzicht van het Nederlandse luchtruim.

Zelf NOTAM opvragen

Ben je leerling?

Wil je zelf NOTAM opvragen? Als vliegschool hebben we een “studenten” login bij Homebriefing. Dus, ben je leerling bij ons, vul dan dit formulier in en ontvang de inloggegevens.

Militaire oefeningen

Staan er in de NOTAM militaire oefeningen, bekijk dan de site van het Ministerie van Defensie.

Je kunt jezelf ook abonneren op een email melding op de Staatscourant. (Kies dan voor Ministerie, Ministerie van Defensie, Verkeer en vink Staatscourant aan).

METAR en TAF

Ga je vliegen? Vergeet dan niet het weer te checken. Bestudeer de METAR en TAF informatie op onze site.

Naar METAR en TAF

Navigeren kun je leren

Heb je een lokale- of overland lesvlucht (Dual of Solo), dan komt er -naast het weer- meer kijken bij het plannen dan een vlucht.

Meer over navigeren

Vragen over de NOTAM?

Neem dan contact met ons op.