Pinch Hitter cursus

Zodat er nog iemand aan boord is die ervoor kan zorgen dat de vlucht veilig eindigt

Een cursus die je voorbereidt op een situatie die het beste omschreven kan worden als ‘onvoorziene noodtoestand’.  Stel je vliegt mee met een piloot die ineens niet meer in staat is het vliegtuig te besturen. Dan is het handig als je als passagier de vlucht tot een goed einde weet te brengen. Niet alleen ten behoeve van je eigen veiligheid, maar ook dat van nog anderen aan boord. We gaan er dan wel van uit dat het vliegtuig is nog in goede staat is en kan worden bestuurd vanuit de rechter (passagiers)stoel.

 De term “pinch hitter” is een honkbal-term, waarbij een reserve slagman wordt ingezet om een doorbraak te forceren.

De cursus Pinch Hitter is overgewaaid uit Amerika en door AOPA in het leven geroepen. Vliegschool Hilversum heeft toestemming om dezelfde naam te voeren, maar heeft een geheel eigen methodiek ontwikkeld met hetzelfde doel.

Een bijkomend voordeel van deze cursus is dat er nu nog iemand aan boord is die in de gaten kan houden of de vlucht ‘normaal’ verloopt.

Wat houdt de cursus in?

De cursus bestaat uit 5 vlieglessen waarin zowel theorie (met syllabus) als praktijk behandeld wordt. Je vliegt vanaf de rechterstoel en hoeft geen checklist van het vliegtuig te leren of te gebruiken tijdens de oefeningen.

Afsluitend nemen we een online theorie quiz af.

De vliegtijd wordt bijgehouden in een officieel logbook en na afloop ontvang je een Pinch Hitter Certificaat. Geen officieel document, maar waar wel een papiertje waar prestatie achter schuil gaat en… zo wordt meevliegen nog veel leuker.

TIP

Je kunt jezelf een beetje voorbereiden op deze cursus door tijdens het mee-vliegen goed mee te kijken naar de handelingen, bijvoorbeeld tijdens het rechtdoor vliegen en eenvoudige bochten draaien. Stel ook eens vragen aan de  Pilot in Command (PIC) over het gebruik van voeten of over trimmen.

Ben je geinteresseerd in de Pinch Hitter cursus?

Neem dan contact met ons op voor een afspraak.